Ski vlaai

Is het geen plaatje? Dit is een ski vlaai. Wie heeft hier wel eens van gehoord? Ik tot een jaar geleden nog nooit. Mijn schoonfamilie is er helemaal weg van, dus besloot ik voor de verjaardag van mijn vriend zelf eens een poging te wagen om hem te maken. Hij bestaat uit een bladerdeeg bodem, banketbakkersroom, kersenvulling, slagroom en een eiwitschuimlaag. Best wat werk om te maken dus, maar dat levert wel dit mooie resultaat op! En hij is ontzettend lekker! Wie waagt ook een poging?

Ski vlaai

Benodigdheden:
  • 4 plakjes roomboter bladerdeeg
  • 1 el suiker
  • Bakknikkers
  • 50 g chocolade
  • Banketbakkersroom (zie recept hier)
Kersenvulling:
  • 350 g uitgelekte kersen uit pot
  • Het uitlekvocht van de kersen
  • 50 g suiker
  • 6 tl aardappelzetmeel
Slagroom laag:
  • 150 g mascarpone
  • 500 ml slagroom
  • 70 g poedersuiker
Meringue staafjes:
  • 100 g eiwit (3 á 4 eieren)
  • 100 g suiker
  • 100 g poedersuiker
Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Ontdooi de plakjes bladerdeeg en boetseer ze aan elkaar.

Vet een vlaaivorm in met boter en bepoeder met wat bloem.

Doe het deeg erin, inclusief opstaand randje en snij op maat.

Prik de bodem overal in met een vork.

Strooi er 1 el suiker over.

Leg er een vel bakpapier in en vul met de bakknikkers (je kunt ook droge bonen gebruiken).

Bak 15 minuten in de oven en haal dan het bakpapier met de bakknikkers eraf.

Prik de bodem nog eens goed in met een vork en zet terug in de oven. Bak nog ongeveer 5 – 10 minuten.

Laat de bodem volledig afkoelen.

Maak de banketbakkersroom.

Maak de kersenvulling door het grootste gedeelte van het uitlekvocht samen met 50 g suiker in een pan aan de kook te brengen.

Meng ondertussen het andere restje uitlekvocht met het aardappelzetmeel tot een papje zonder klontjes.

Als het vocht kookt voeg je het papje toe en laat je dit 1-2 minuten koken.

Voeg dan de uitgelekte kersen toe en kook nog 1-2 minuten.

Haal de pan van het vuur en schep de kersen in een kom om af te laten koelen.

Klop de slagroom stijf met de poedersuiker en meng met de mascarpone.

De meringue staafjes maak je door de eiwitten in een vetvrije kom stijf te kloppen door beetje bij beetje de suiker toe te voegen terwijl je blijft kloppen.

Voeg nu beetje bij beetje de poedersuiker toe terwijl je verder blijft kloppen.

Stop de meringue in een spuitzak en spuit lange staven naast elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat. Je hebt zeker genoeg voor 3 bakplaten.

Bak dit ongeveer 2 uur op 80 graden. Laat de oven op een kiertje staan zodat het vocht eruit kan. Laat even afkoelen en breek de staven daarna in kleine stukjes.

Maak de ski vlaai op door 50 g chocolade au bain-marie te smelten en hiermee de afgekoelde bodem in te smeren.

Laat hard worden en voeg dan de afgekoelde banketbakkersroom toe.

Nu komt de kersenvulling, dan de slagroom/mascarpone laag en tenslotte strooi je royaal de meringue staafjes over de vlaai.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *