Kersenvlaai

Deze kersenvlaai maakte ik met mijn verjaardag en viel erg goed in de smaak. De rand was iets te hoog geworden dus de volgende keer gebruik ik een vlaaivorm in plaats van een springvorm. De taart bestaat uit een zandbodem, een laagje chocolade, banketbakkersroom, kersen en slagroom.

Kersenvlaai

Benodigdheden:
  • Blindbakvulling
Voor de bodem:
  • 80 g suiker
  • 160 g boter
  • 225 g bloem
  • Half ei
  • Snufje zout
  • 50 g pure chocolade
Voor de banketbakkersroom:
  • 65 g suiker
  • 16 g vanillesuiker
  • 3 eidooiers
  • 35 g bloem
  • 350 ml melk
Voor de topping:
  • 700 g kersen
  • Slagroom
  • 1 el suiker
Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Doe alle ingrediënten voor de bodem, behalve de chocolade, in een kom en mix tot een mooi deeg.

Verpak het deeg in folie en laat het minimaal een half uur rusten in de koelkast.
Daarna kun je het deeg uitrollen op een met bloem bestoven werkblad en een vlaaivorm ermee bekleden.

Prik met een vork gaatjes in de bodem.

Verkreukel een stuk bakpapier en plaats het in de bakvorm over het deeg. Verdeel hier de blindbakvulling over.

Bak de taartbodem 20 minuten, verwijder dan de blindbakvulling en het bakpapier en bak nog eens 10 minuten.

Laat daarna afkoelen op een rooster en maak intussen de banketbakkersroom door suiker, vanillesuiker en eidooiers in een kom te mengen.

Voeg hier ook de bloem aan toe en roer tot die helemaal is opgenomen.

In een pannetje verhit je de melk. Zodra het begint te koken draai je het vuur uit. Voeg een klein deel aan het eimengsel toe en roer door tot het één geheel is. Voeg de rest van de melk ook beetje bij beetje toe.

Zodra alle melk is toegevoegd, giet je het mengsel terug in de pan, breng het aan de kook en draai het vuur lager. Blijf doorroeren tot het mengsel is ingedikt tot een dikke vla.

Giet in een schaaltje en dek af met folie. Druk de folie op de banketbakkersroom aan zodat er geen velletje ontstaat. Laat een beetje afkoelen en zet daarna in de koelkast.

Als de taartbodem is afgekoeld, smelt je de chocolade au bain-marie.

Giet de chocolade op de bodem en verdeel met een spatel. Neem ook de randen mee. De chocolade voorkomt dat het vocht uit de banketbakkersroom in de bodem trekt en deze zacht maakt.

Laat de chocolade stollen.

Roer de banketbakkersroom los en verdeel over de taartbodem.

Laat de kersen uitlekken (als je kersen uit pot gebruikt, of gebruik verse, ontpitte kersen) en verdeel over de taart.

Klop nu de slagroom met 1 el suiker stijf en decoreer hiermee met behulp van een spuitzak de taart.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *