IJstaart

Hebben jullie al kerststress?? Ik wel een beetje hoor. Nog zoveel dingen die gedaan moeten worden! Heb je nog geen kerstdessert? Geen nood! Met deze ijstaart kun jij wel aan komen zetten. Het is een wat bewerkelijker recept, maar hé, je hebt nog een heel weekend om het te maken! Het recept is niet van mezelf maar komt uit het taartenboek van Koken en genieten.

IJstaart

Voorbereiding: ongeveer 5 minuten
Bereiden dag 1: ongeveer 15 minuten
Oventijd: ongeveer 20 minuten
Koelen: min. 5 uur
Bereiden dag 2: ongeveer 1 tot 1,5 uur

Benodigdheden:
  • 3 eieren
  • Zout
  • 75 g suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 75 g bloem
  • 25 g maizena
  • 1 tl bakpoeder
  • 2 L + 500 ml vanille-ijs
  • 225 g frambozenjam
  • 100 g frambozen (diepvries)
  • 25 g pure chocolade
  • 100 ml slagroom
  • 125 g verse frambozen
  • 1 el gehakte pistachenoten
Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Bekleed een springvorm van 26 cm doorsnee met bakpapier.

Splits de eieren. Klop het eiwit stijf met 2 el koud water en een snufje zout.

Strooi er geleidelijk de suiker en vanillesuiker door.

Klop dan een voor een de eidooiers erdoor.

Zeef de bloed, maizena en bakpoeder boven het beslag en roer erdoor.

Doe in de springvorm en bak ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven.

Laat afkoelen.

Laat ca. 2 L ijs 15 minuten ontdooien.

Snijd de biscuibodem horizontaal doormidden.

Sluit de taartring om de onderste bodem en verwarm de jam kort.

Strijk de helft uit over de onderste bodem.

Meng ongeveer 1250 L van het ontdooide ijs met de bevroren frambozen en verdeel over de taart.

Strijk de rest van de jam over de onderkant van de andere bodem en plaats op de ijslaag.

Roer de rest van het ijs (750 ml) glad en strijk over de taart. Zet ca 5 uur koud weg.

Hak de chocolade grof en smelt au bain-marie.

Spuit chocoladeboogjes op een stukje bakpapier en laat drogen.

Laat 500 ml ijs 15 minuten ontdooien.

Klop de slagroom stijf en vul er een spuitzak mee.

Steek een mes in heet water, droog af en maak hiermee de taart van de taartring los en plaats hem op een gebakschaal.

Roer het ontdooide ijs glad en bestrijk er de rand van de taart mee.

Versier de rand met de chocoladeboogjes.

Versier de taart met toefjes slagroom, verse frambozen en gehakte pistachenoten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *