Citroen-meringue taart

Wie van citroen houdt zit met deze taart helemaal goed. Een overduidelijke zoete citroensmaak met zachte meringue en een zandbodem. Deze citroen-meringue taart is de laatste taart die ik maakte voor mijn verjaardag. Het is een iets moeilijker recept, zeker als je geen suikerthermometer hebt, maar onmogelijk is het nooit. Wie waagt zich aan deze taart?

Citroen-meringue taart

Benodigdheden:

Bodem:

  • 210 g bloem
  • 140 g koude boter 
  • 70 g suiker 
  • 1 eidooier 
  • 1-2 el water 

Citroenvulling:

  • 2 citroenen 
  • 200 g suiker 
  • 50 g maizena 
  • 275 ml water 
  • 25 g boter 
  • 4 eidooiers

Meringue:

  • 200 g suiker 
  • 1 zakje vanillesuiker 
  • 4 eiwitten 
  • 1 el citroensap 
  • 140 ml water 

Verder nodig:

  • Blinbakvulling
  • Gasbrander of ovengrill

Bereidingswijze:

  1. Vet een springvorm van 26 cm doorsnee in of bekleed met bakpapier.
  2. Maak het deeg door de boter, suiker en bloem met je handen te mengen tot een kruimelig deeg, voeg dan de eidooier en het water toe en kneed tot een bal.
  3. Wikkel dit in plasticfolie en leg 30 minuten in de koelkast. 
  4. Verwarm de oven voor op 180 graden. 
  5. Na 30 minuten rol je het deeg uit op een met bloem bestoven werkbank tot een ronde lap en bekleed je hiermee de springvorm. Snijd overtollige randen weg. 
  6. Prik een paar gaatjes in de bodem, leg er een vel bakpapier op en verdeel er de blindbakvulling over. Bak de bodem 20 minuten in de voorverwarmde oven, haal dan het bakpapier met de blinbakvulling eruit en bak nog eens ongeveer 20 minuten in de oven. 
  7. Laat de bodem daarna afkoelen in de springvorm op een rooster.
  8. Maak vervolgens de citroenvulling door de citroenen te raspen en te persen. 
  9. Breng dan het water met de suiker en maïzena op matig vuur aan de kook. Roer goed zodra het mengsel gaat binden en glazig wordt en voeg dan de eidooiers, boter, citroensap en citroenschil toe. Roer weer goed en laat dit kort even koken tot het oppervlak een paar bubbels geeft. 
  10. Giet het mengsel op de taartbodem en plaats er een stuk vershoudfolie overheen. Druk aan tegen de vulling zodat er geen vel op ontstaat en laat dit 2 uur afkoelen. 
  11. Voor de meringue maak je eerst een suikersiroop.
  12. Dit doe je door water met suiker en vanillesuiker aan de kook te brengen. Je moet koken tot een temperatuur van 121 graden. Heb je geen suikerthermometer, dan kun je de temperatuur testen door een beetje siroop in koud water te laten vallen. Als het een stevig balletje wordt dat nog wel een beetje te vervormen is als je het met je vingers oppakt, dan heb je de juiste temperatuur bereikt. Dit kan een tijdje duren, heb geduld!
  13. Ondertussen start je met het kloppen van de eiwitten in een vetvrije kom, samen met het citroensap. Klop tot slappe pieken zijn ontstaan en zet de mixer dan uit. Wacht tot de suikersiroop klaar is.  
  14. Zodra de suikersiroop klaar is zet je de mixer weer aan en schenk je er al kloppend de hete suikersiroop bij. Klop nog een paar minuten door tot het eiwit glanzend wit en stevig is. 
  15. Verdeel de meringue over de taart en gebruik een gasbrander om de taart mooi te bruinen. Dit kan ook door de taart kort onder de ovengrill te zetten. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *